Desi stiu sa folosesc croseta si andrelele din copilarie, abia in ultimele luni am descoperit ca tableta, telefonul sau calculatorul nu sunt singurele metode de relaxare….Mi-am dat seama ca toate aceste gadget-uri pot fi foarte utile in noua mea preocupare, asa ca am inceput sa urmaresc site-uri si bloguri dedicate acestui domeniu. Tot ceea ce am realizat pana acum am dat cadou prietenilor, rudelor si altor persoane apropiate; reactiile fiind pozitive, am continuat sa produc aceste obiecte pe care le veti descoperi pe blog. Asa cum veti vedea scris la fiecare produs, acestea sunt unicat si sper sa am inspiratia necesara si mai departe pentru a crea cu inima si sufletul lucruri unice, pentru ca si noi, oamenii, suntem diferiti, unici, nu-i asa? Sper ca prin urmarirea acestui blog, prin cumpararea produselor precum si recomandarea catre prietenii vostri, voi transmite putin din bucuria si mandria ca sufletul meu a ajuns la voi!

Va multumesc pentru vizita si sper sa reveniti cu placere!

marți, 10 iunie 2014

Tutorial 5

“Cel mai important lucru este nu atat unde ne aflam,ci incotro ne indreptam” – Oliver Wendell Holmes (1809 – 1894)

Schimbarea ghemului
Pentru aproape toate obiectele crosetate este nevoie de mai mult de un ghem, asa ca, probabil, va trebui sa uniti  firul cu un ghem nou la un moment dat. Ideal ar fi sa putem face acest lucru la margini. Pur si simplu, lucrati un rand cu firul din ghemul vechi si incepeti urmatorulrand cu noul ghem. NU innodati capetele firelor impreuna, deoarece nodul ar putea afecta textura materialului. Lasati libere cele doua capete ale firelor si ascundeti-le in lucru dupa ce ati terminat.
Uneori nu este posibil sa incepeti un ghem nou la margine. In acest caz, incepeti noul ghem in locul in care va fi cel mai usor sa ascundeti capetele.
Trageti firul din ghemul nou prin ultimul ochi lucrat pana la jumatate cu firul din ghemul vechi.


Continuati lucrul in urmatoarele ochiuri cu firul din ghemul nou, urmand instructiunile de model.Dacă lucrați rânduri întregi în diferite culori, schimbarea se va face în ultimul ochi din rândul anterior, astfel încât urmatorul rand sa se lucreze cu firul din ghemul nou.


 


  
Cresteri si scaderi
Putine obiecte crosetate sunt lucrate din patrate sau tuburisimple; la un moment dat, tot va trebui sa modificati numarul de ochiuri pentru a obtine forma ceruta de model.
·   Pentru a creste cu un ochi intr-un rand de ochiuri simple, se lucreaza doua ochiuri simple in locul in care s-ar fi lucrat, in mod normal, un singur ochi.Daca avem un model cu ochiuri mai inalte, se procedeaza la fel ca mai sus: crosetam doua ochiuri de tipul respectiv in locul unde am fi crosetat numai unul.

·   O scadere simpla, cu unul sau doua ochiuri intr-un rand, poate fi lucrata in doua moduri.
Este posibil sa scadeti doar un ochi daca sariti, pur si simplu, un ochi din randul sau din cercul de baza. Inconvenientul este ca spatiul ramas este vizibil si devine o problema cand scadeti mai multe ochiuri.
O modalitate mai buna de a scadea unul sau doua ochiuri in orice punct, intr-un rand sau intr-un cerc, este sa lucrati aceste ochiuri impreuna, astfel incat sa fie unite la varf.
De asemenea, daca avem un model cu ochiuri mai inalte, se procedeaza la fel ca mai sus: lucram cele doua ochiuri de tipul respectiv impreuna, astfel incat sa fie unite la varf.
 Cresterea  si scaderea cu doar cateva ochiuri  va crea un unghi usor la marginea lucrului. Insa, uneori, s-ar putea sa fie nevoie sa cresteti sau sa scadeti mai multe ochiuri deodata, pentru a crea o “treapta” evidenta de-a lungul marginii lucrului – de pilda, atunci cand lucrati partea superioara a unei maneci sau a unui guler. Evident, aceste cresteri sau scaderi muliple nu pot fi lucrate ca cele mai mici.
Scaderile multiple pot fi facute la sfarsitul randului (se lucreaza randul pana cand mai raman doar ochiurile ce trebuie scazute si se intoarce lucrul, lasand aceste ochiuri nelucrate) sau la inceputul randului (se lucreaza ochiuri alunecate de-a lungul ultimelor ochiuri din randul precedent, pana se ajunge la locul unde trebuie inceput noul rand).
Cresterile multiple se pot face la inceputul randului (se incepe randul cu un ochi de lant pentru fiecare ochi crescut si se lucreaza conform modelului acest lant de baza si in continuare randul existent) sau la sfarsitul randului (la capatul randului se croseteaza cu alt fir numarul de ochiuri ce trebuie crescut apoi se continua randul existent in continuare cu ochiurile astfel crescute).

Tot ce am aratat in aceste tutoriale sunt lucruri de baza in arta crosetatului. Desigur ca mai sunt tehnici despre care ar trebui scris, dar m-am gandit ca, pentru inceput, aceste tutoriale sunt suficiente.
Mi-am propus sa va prezint, din cand in cand, cate un accesoriu crosetat, pe etape, pana la finalizarea obiectului.

O zi buna!

3 comentarii:

 1. Cred ca esti o norocoasa ca stii sa crosetezi si sa tricotezi! Eu tot incerc dar nu-mi prea iese. Imi doresc mult sa invat de aceea am sa-ti urmaresc articolele pentru ca sunt interesante. Multumesc pentru explicatii!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ms mult pt comentariu. Am lipsit ceva vreme, pt ca e vacanta, dar revin in scurt timp si voi continua ce am inceput. O zi buna si multa rabdare!

   Ștergere
 2. De o luna am inceput sa incerc sa crosedez deoarece am vazut atat de multe lucruri dragute care erau crosetate incat miam dorit sa stiu sa imi fac si eu proprile lucruri unicate! Abia astept noile articole pe care o sa le postezi si le astept cu nerabdare!

  RăspundețiȘtergere